Det svenska kaffet

Det finns mängder av olika sätt att dricka kaffe och det vet säkert du som har varit utomlands och som vanligt suktar efter den där goda första koppen kaffe på morgonen. Det är inte ofta det smakar lika gott som hemma och man kanske dricker en annan variant av sitt vanliga kaffe, kanske en cappucino eller caffe latte istället för den vanliga släta koppen svart kaffe. Vi svenskar, är efter finländarna de folk som dricker mest kaffe i världen och vi har en vana att dricka stora mängder kaffe – men även starkt sådant.

Skillnad på svenskt kaffe och annat kaffe 

Starkt kaffe får du även i länder som Italien och Spanien, men då i en mindre och koncentrerad form, en espresso eller till och med ristretto. Svenskarna har en vana att dricka mycket kaffe men även smakrikt kaffe, intensivt och ofta med inslag av fruktiga toner. Det är därför vi till exempel baktalar det så kallade amerikanska kaffet. Det amerikanska kaffet är visserligen av samma mängd och storlek på koppar och muggar, men bryggs avsevärt svagare och med andra mjukare rostningar på bönorna. Detta ger ett kaffe som vi svenskar ofta uppfattar som blaskigt och tråkigt.

Rundare kaffesmak i andra nordiska länder

Även våra nordiska grannar dricker lite annorlunda rostat kaffe, de önskar för det mesta en rundare och mildare smak på kaffet. Det svenska intensivt smakande kaffet kan även ha utvecklat den vanan många av oss har, att dricka kaffe med mjölk i. Mängden mjölk är ofta ganska stor och det är inte så förvånande att både cappucino och caffe lattevarianterna slagit stort i vårt land. Kaffe inköpt i Sverige, och riktat till den svenska smakpaletten, är ett kaffe utlandssvensk ofta saknar och lägger högst upp i topplistan över saknade svenska produkter. Tilläggas kan att även malning och bryggning har stor betydelse i kaffets slutliga smak och ett tips från en utomlandsboende är att även ta med er den typ av bryggare eller kaffepress som ni är vanan vid. Självklart bör ni ha en stående önskelista hos vänner och bekanta som besöker er på kaffe, bestämd sort och rostning för att fylla på ert svenska kaffeförråd.