Var inte rädd att prova något nytt!

I hela vårt liv har vi (åtminstone de flesta av oss) hört myten om ”svenska köttbullar”, Mamma Scans och så vidare. Köttbullar har varit en stark konkurrent i de svenska middagsköken länge men det kanske är dags att putta ner den lilla runda köttbullen från prispallen?

 

Köttbullar finns över hela världen

Vi är definitivt inte ensamma om våra köttbullar här i Sverige. De skapas, rullas och bakas världen runt, varje dag. De kallas inte alltid köttbullar dock. De kallas både köttbullar, keftedes och cevapici. Givetvis finns det massor med andra ord för köttbulle världen runt. Nu kan ju någon hävda att till exempel cevapici är pannbiffar, men i ärlighetens namn, är inte det bara utplattade köttbullar?

Krydda köttbullarna med nya smaker

Gör som grekerna och lägg i oregano och mynta eller testa dig fram vad som passar dina smaklökar bäst. De flesta örter passar till köttbulle-hybrider och låt inte ”svensson-mentaliteten” hindra dig från att våga prova nytt. I Kina äter de köttbullar med kokosmjölk och ingefära, värt att testa?

Ät köttbullar med nya tillbehör!

I många hem äts köttbullar med makaroner, spaghetti eller potatismos (potatis helt enkelt). Men försök vidga dina vyer och experimentera med såser och tillbehör. Rotfrukter och grönsaker, olika dressingar eller varför inte som ingredienser i smaskiga smörgåsar?

Vardagens tristess

Matlagning borde vara kul, nöjesfyllt och något du ser fram emot, inte något ångestfyllt som måste gå fort, som ingen äter (barn har som bekant en vana av att ändra smak ofta), och som måste uppfylla vissa ”nyttighetskrav”. Vardagsmatlagningen är för många allt annat än lustfullt. För de som arbetar är det ibland bara ännu ett ”måste”. Kan du emellanåt göra något nytt utan större ansträngning vinner du inte bara en ny smakupplevelse utan din matlagningslust kan förhoppningsvis växa lite och få dig att se fram emot matlagningen.

Med andra ord är det hög ”feel good-faktor” med att testa något nytt i köket.