Några semestertips 2012

Blir det semester i Sverige, utomlands
eller kanske en ”hemester” i år?

Föredrar du en semester med aktiviteter eller vill du ta det lugnt och slappa? Oavsett vad du bestämmer dig för finns det massor av alternativ. Var inte rädd för att ta tid på dig för att hitta den semester som passar dig och din familj.
För dig som vill röra lite på dig under semestern och vara i naturen finns det massor att hitta på. Har du bestämt dig för Sverige så kan du kan trampa dressin i Gullspång och njuta av utsikten, du kan gå på vandring, eller klättra i berg (Kebnekaise står ju fortfarande kvar).

Vill du däremot resa utomlands finns det massor med internetsajter som erbjuder paketresor för de som söker äventyr!
Den aktive som föredrar en ”hemester” behöver dock inte vara ledsen, så länge allemansrätten finns är det fritt fram att naturvandra i din närmiljö. Du får till och med tälta var du vill, så länge det inte blir långvarigt eller stör markägaren. Ett tips är dock att inte tälta mer än en natt på samma ställe.

Första tanken när man hör semester är ofta solsemester i något härligt medelhavsland med en paraplydrink i handen. Är det en sådan semester du drömmer om så finns det massor med bra erbjudanden på nätet. En sista-minuten-resa brukar kosta lite mindre men vara precis lika bra. Nackdelen är att du då ibland inte kan påverka ditt boende. En trend som verkar hålla i sig är att byta lägenhet under semestern. På internet finns sajter som förmedlar lägenheter och hus till semesterfirare.

Många av oss semestrar gärna i Sverige och det finns förutom campingkulturen ett antal mysiga hotell, vandrarhem och gästgivargårdar. Längs kusten i Sverige finns det till och med fyrar som du kan hyra rum i. Det kostar kanske lite mer men utsikten gör det värt pengarna!

”Hemester”firare som inte vill göra något speciellt kan ju passa på att upptäcka sin egen ort. Som invånare i en stad eller kommun är man oftast blind för turismen, och om du tänker efter, har du sett allt som finns att se där du bor?

Barnfamiljen kan också välja och vraka mellan semesteralternativen. Barnens turistguide har bland annat sammanställt en lista med lustiga museum som kan ta dig och din familj ut på en resa genom Sverige! Galna, konstiga och udda museum som ställer ut allt från galgar till tändstickor.